Apo Kobondo Eh?!

NOTIFIKASI : Apa yang ada kat sini adalah untuk level-level beginner ataupun level skolah tadika, taska, pra sekolah dan yang sewaktu dengannya...Bagi yang dah level pertengahan...sini bukan tempat anda untuk cari ilmu...apatah lagi yang bergelar profesyenel...Malu la saya...Tapi korang amat dialu-alukan mengkomen apa yang ada kat sini wokeh...Selamat Maju Jaya...Cuba Hingga Jaya...Walaupun Kena Jalan Kaki Sampai Ke Putrajaya...

Monday, March 28, 2011

Kereta, Personal Loan & Nafsu!...

Selepas membaca nukilan member saya ni (Loan Application), memang betolla, ramai gak manusia yang saya kenal, akan hilang pertimbangan waras bila masuk bab "nak angkat keter"...tak kisah la keter baru ke, keter sekenhen ke...Nafsu 75% Keperluan 25%...

=====================================

"Aku pakai Estima ni pun sebab keluarga...budak-budak naik pun selesa" - Halim (bukan nama sebenar)
*anak 2 orang.

"Mana nak carik BM E60 murah camni...aku beli rege below market ni" - Malek (bukan nama sebenar)
*RM150K++ tu MURAH!!!

"Bila lagi nak merasa beb...takkan dah pencen nanti baru nak rasa bawak Mers S Class" - Leman (bukan nama sebenar)
*duduk menyewa kat Flat DBKL.

=====================================

Tetiba plak saya terpanggil nak berkongsi dengan korang, dua kisah tentang Member X dan Member Y yang saya kenali.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MEMBER X
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pertengahan tahun 2010, Member X yang saya kenal dari zaman sekolah dulu suda angkat sebijik Caldina GT4 Turbo 2006...RM100K++

PEEERRRRRGGGGHHHH!!!!...walaupun sekenhen...tapi tetap PEEERRRRRGGGGHHHH!!!!

time saya dengar itu cerita, jiwa kacau beb...saya hanya berani bayar instalmen keter Wira jerrr...

Member X keje sama level je dengan saya dalam public sector...bukannya bergaji besar pun...Member X pun datang dari keluarga yang ekonominya lebih kurang keluarga saya jugak...cemana dia boleh "booommm" begitu?...

Saya pun start la korek...saya bukan minat sangat nak tahu pasal best ke tidak Caldina tu, tapi apa yang lebih menarik minat saya, cemana dia dapat duit 'extra' 4 angka nak bayar installment keter tu...tu belum citer nak menten lagi...

Citer punya citer, rupanya dia lanyak kat personal loan...full load...maximum...ikat 20 tahun...

only ONE word yang saya terbayang : GILA : !!!!!

Saya terdiam bila memikirkan 'Total Payable Amount' kat dalam penyata bank personal loan Member X tuh...

Neway, baru-baru ni, baru tak baru jugak la...awal 2011 kot...saya terserempak dengan Member X kat kampung...lepak la sembang-sembang...ntah cemana dia 'ter'bukak mulut...

dia dan isterinya dah berpisah!!!...

Aiyyyoooo...what happen man?...

Tak perlu saya bertanya lebih lanjut, dia dengan sukarela terus bercerita panjang lebar...salah satu sebabnya ialah FINANCIAL PROBLEM...

Skang Member X commuting dengan kapcai je...Caldina terpaksa simpan kat rumah sebab takde roadtax...tengah kumpul duit nak bayar insurans...

Saya suruh dia jual je Caldina tu...terus merah padam muka dia...menahan marah kot...

Saya terus diam dan abiskan teh tarik saya....

End of story - Member X

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MEMBER Y
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Member Y ni saya kenali dari zaman IPT...tahun 1995

Berlatar belakang dari keluarga yang berada...bayangkan la, time study dulu, Member Y ni bawak motosikal berkuasa tinggi...

Kalo lah ayah saya boleh belikan moto kapcai, seribu rahmat dah...apakan daya...ayah saya cakap

"Nak motor???...kan Allah bagi kaki yang sempurna tu, guna lah untuk berjalan...
urmmmm...sebenarnya moto ayah tu pun belum abis bayar lagi...masih ada utang kedai"...

Kuwang kuwangggg kuwaaaaaanggggg...hehehe

Member Y ni plak, tak cukup dengan motor, kereta Honda Civic EG6 (dolphin) pun dibawak ke kampus jugak!!!...

"Kereta ni abang aku punya...dia tak pakai dah...aku bawak la..." katanya...

It was 1995 man!!!!...umur kereta tu baru 2-3 tahun je!!!...and it was my dream car back then...terkebil-kebil je saya tengok...tak lupa juga adegan menelan air liur beberapa kali...

FAST FORWARD : Present Day

Dengan adanya teknologi masakini, saya telah berjumpa semula dengan Member Y melalui sebuah laman sosial (fesbuk daaaaa!!!)...

Oleh sebab kitorang tinggal agak berdekatan, kitorang pun set la masa untuk jumpa sembang-sembang...

Masa sebelum jumpa tu, saya expect dia akan datang dengan motosikal yang berharga ratusan ribu atau kereta sport yang roadtax nya je dah lebih dari sebulan gaji saya...

Tiba masanya, dia datang dengan sekuter jenama Naza...hmmm...mungkin ini moto untuk dia bawak jalan dekat-dekat kot...Superbike simpan kat rumah...

Masa sembang-sembang, Member Y merancang nak buat makan-makan...ala-ala mini reunion la...saya dipelawa ke rumahnya...

Sebulan dua lepas tu, saya berpeluang ke rumah Member Y...

PERRRRGHHHHHH!!!!...

Ini bukan banglo...ini mansion nih....

Selesai makan-makan, sembang-sembang...ramai yang beransur pulang...Saya orang yang terakhir pulang...Saya lihat di garajnya tiada pun sportcar atau superbike...

Yang ada hanya sebijik sekuter Naza, Proton Persona dan Perodua MyVi...

Terpanggil juga saya nak bertanyakan soklan pada Member Y...

"Mana ko sorok kereta power dengan moto power ko?"

Lebih setengah jam jugakla kitorang berdiri dekat pagar rumah dia bersembang lagi...hehehe...saya memang jenis kuat berborak...dia pun layan...makin jadi la...

Kisahnyaa, Member Y pegi keje naik sekuter...isterinya pegi keje naik MyVi...time balik kampung bawak Persona...

Terdiam gak saya...Member Y ni kalo orang tak kenal atau tak penah pegi rumah dia, kompom ingat dia ni keje kerani biasa-biasa je...padahal...jawatan Executive Director...

Lagi satu saya terfikir....cemana la kalo jadi staf dia ni...

Errrrr...korang sanggup ke datang ofis bawak kereta sedangkan big bos korang datang keje naik moto je?...sanggup?...sanggup?...

Kalo saya, SEGAN BEB!!!...

Selepas saya bersalaman dengan Member Y...sempat gak dia melawak...

"Aku punya Ferrari Spyder anta servis kat Naza PJ la..."

Errrr...Iye ke dia melawak?!

End of story - Member Y

=====================================

Ya...

Semua orang nak KEMEWAHAN...tapi mampukah kemewahan itu dikekalkan?...

Bak kata uwan saya masa saya kecik-kecik dulu...(Alfatihah)

"NEVER BIT OFF MORE THAN YOU COULD CHEW!"

 
 
 
 
Terima kasih sudi kerana membaca....

2 comments:

Fahrain said...

huhu... kat dunia ni sementara jer..mati nanti tinggalla semuanya :)

h a n g a r a j said...

huhu....nasib baik nafsu aku kecik umpama MiniCooper :)